Strona Główna Poradniki Jak ubiegać się o wizę do USA?

Jak ubiegać się o wizę do USA?

Lipiec 23, 2014
Jak ubiegać się o wizę do USA?

Jeżeli marzy Ci się zobaczenie amerykańskich cudów natury, bądź też wizyta na słynnym Manhattanie i jesteś obywatelem Polski, niestety potrzebujesz wizy.

Przed wyjazdem do Stanów Zjednoczonych, sporo czytałem w sieci na temat całej procedury wizowej, przejrzałem chyba wszystkie fora internetowe, na których ludzie dzielili się swoimi doświadczeniami na temat wizyt w konsulacie i powiem jedno- nie taki diabeł straszny jak go malują.

Zacznijmy od początku.

Jak ubiegać się o wizę do USA?

KROK 1 ZDJĘCIE!

Do wypełnienia formularza internetowego, potrzebujesz cyfrowego zdjęcia. Zdjęcie musi być kolorowe, na jasnym, jednolitym tle, bez ciemnych okularów  oraz nakrycia głowy(chyba, że jest noszone ze względu na wyznanie, jednak nawet wtedy twarz nie może być zasłonięta). Zdjęcie ma także określone parametry jak rozmiar twarzy, ale tym się już nie przejmujmy, w końcu za coś fotograf bierze pieniądze. Jeżeli mu powiemy, że ma to być zdjęcie wizowe, powinien wiedzieć o wszystkich aspektach technicznych.

Cyfrowa wersja zdjęcia powinna mieć nie więcej niż 240kb, o rozmiarze między 600×600 a 1200×1200 pikseli, w formacie jpg.

KROK 2 FORMULARZ WIZOWY

Należy wypełnić ten formularz. Tutaj musimy mieć dużo cierpliwości, ponieważ niektóre pytania są totalnie zbędne. Moim zdaniem jeżeli ktoś jest terrorystą, to we wniosku wizowym i tak się do tego nie przyzna. Występują też pytania o to, czy macie zamiar uprawiać nierząd na terenie Stanów Zjednoczonych, czy jesteście handlarzami narkotyków itp. itd.

Wypełnienie wniosku jest banalne, jedyny problem pojawia się z adresem pobytu. Jeżeli nie macie, żadnego wujka ani dziadka, u którego chcecie się zatrzymać w USA, wpiszcie adres jakiegoś hotelu, najlepiej w takim miejscu, przez które będzie przebiegała wasza trasa podróży.

KROK 3 OPŁATA WIZOWA

Kiedyś do uiszczenia tylko i wyłącznie na poczcie. Teraz mamy możliwość płatności przelewem z dowolnego konta internetowego. Wiza turystyczna to koszt 160$, cena w złotówkach jest zależna od aktualnego kursu dolara. W chwili pisania tego tekstu 496 zł. Po wniesieniu opłaty wizowej na portalu otrzymamy potwierdzenie zapłaty, warto je wydrukować i zabrać ze sobą! Opłata wizowa to tak na prawdę opłata za rozpatrzenie wniosku, tak więc w przypadku decyzji negatywnej, nie podlega ona zwrotowi.

KROK 4 USTALENIE TERMINU ROZMOWY W KONSULACIE

Za pomocą tej strony internetowej umawiamy się na spotkanie w konsulacie. My bliżej mamy do Krakowa.

W naszym przypadku od wypełnienia wniosku internetowego DS-160 do wizyty w konsulacie minęły niespełna 2 tygodnie(była możliwość rozmowy nawet 2 dni później, ale potrzebowaliśmy trochę czasu, żeby się do niej odpowiednio przygotować). Podobno czasami trzeba czekać dłużej (pewnie w okresie przedwakacyjnym, kiedy zapotrzebowanie na wizy rośnie).

KROK 5 KOMPLETOWANIE DOKUMENTÓW

Najważniejszy jest paszport. Warto posiadać paszport biometryczny, który dodatkowo w przypadku wizyty nad Niagarą uprawnia nas do bezwizowego ruchu granicznego z Kanadą.  Dokument musi być ważny 6 miesięcy ponad planowaną datę wizyty w USA. Jeżeli wizę otrzymamy na okres dłuższy niż ważność naszego paszportu,  po prostu podróżujemy ze starym paszportem z wbitą wizą,  a także z nowym dokumentem.

Dodatkowo warto mieć przy sobie dokument potwierdzający posiadanie środków na podróż do Stanów. Może być to na przykład wyciąg z konta, lub paski wypłat.

Ja dodatkowo przygotowałem plan podróży.

Jeżeli jesteś osobą, która była kiedyś karana musisz przedstawić zaświadczenie o niekaralności. W szczególnych wypadkach mogą być też wymagane inne dokumenty, jednak w to się nie zagłębiałem.

KROK 6 ROZMOWA Z KONSULEM

Przed konsulatem w Krakowie będą stały osoby odpowiedzialne za zorganizowanie sprawnego wejścia do budynku. Wszystkie niepotrzebne przedmioty warto za niewielką opłatą zostawić u fotografa naprzeciw.

Dostaję numer 13, na szczęście nie jestem przesądny 🙂

Jak ubiegać się o wizę do USA?

Po wejściu do konsulatu przechodzimy przez bramki bezpieczeństwa, zupełnie tak jak na lotnisku. W razie potrzeby zostaniemy dodatkowo przeszukani przez ochronę.

Kierujemy się do następnego pomieszczenia gdzie zostaną pobrane nasze odciski palców. Najpierw przykładamy do skanerów 4 palce lewej i prawej ręki, a następnie oba kciuki. Rejestrujemy się tym samym i otrzymujemy kolejny numer, który wyświetli się nad okienkiem wolnego konsula, który przeprowadzi z nami rozmowę.

Po kilku minutach oczekiwania nad konsulem wyświetla się mój numer i ruszam do okienka. Ponownie w celu weryfikacji zostaną pobrane odciski palców. Sama rozmowa jest całkiem przyjemna, przeprowadzana jest w języku polskim. Konsul pytał mnie jaki jest cel mojej podróży- dokładnie opisałem trasę bez przedstawiania planu! Kolejne pytanie o to z jakiego źródła mam pieniądze na podróż.     Gdzie pracują moi rodzice, gdzie pracuję ja, czy studiuję. Cała rozmowa trwała bardzo krótko, konsul zakończył ją słowami „Gratulacje, otrzymuje pan wizę”. Konsul zabiera paszport.

KROK 7 ODBIÓR PASZPORTU Z WIZĄ

Odebranie paszportu z wizą. W naszym przypadku czas oczekiwania na paszport z wizą wyniósł 2 tygodnie. Wizę można odebrać w siedzibie kuriera TNT, a status przesyłki można sprawdzać za pomocą strony internetowej. W przypadku dostarczenia naszego paszportu do siedziby TNT,  otrzymujemy smsa. Paszporty odbieraliśmy w Katowicach.

Na koniec najważniejsze zasady!

1. Na pytania konsula odpowiadamy szczerze i bez zastanawiania się.

2. Odpowiadamy krótko i zwięźle, nie próbujemy się za wszelką cenę postawić w lepszym świetle.

3. Nie próbujemy konsulowi na siłę wciskać tego co przygotowaliśmy na rozmowę, jeżeli uzna, że coś jest mu potrzebne to sam o to poprosi.

POWODZENIA! 🙂

Zobacz także